The Order of the Rising Sun, Gold and Silver Rays
Mr. Shuji Yagi (Shuho Bon Yagi)旭日双光章
八木秀次(八木秀峰ボン)
(1) After starting a vegetable wholesale business to supply Japanese restaurants in NY in 1976, he always found a way to get ahead of the times and has opened various specialty Japanese restaurants such as sushi, sake, soba noodles, and shabu-shabu one after the other. He has opened 16 stores as of 2018. He has also led the new Japanese food market in NY and has contributed significantly to its expansion.
(2) The fact that he has shared his Japanese cooking expertise and Japanese food culture knowledge to American society without any indifference between Japanese and non-Japanese is recognized as a further deepening of mutual understanding between Japan and the US. In recognition of these achievements, in 2017 he was awarded the 11th Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Award for Overseas Promotion of Japanese Food.
(1) He has been a board member of The Gohan Society, a non-profit organization that promotes Japanese food culture in NY through an exchange program of chefs between Japan and the US, since it was founded in 2006. He has also contributed significantly to foster mutual understanding between Japan and the US through food culture exchanges and promoting Japanese cuisine and food culture in the US.
(2) In addition, since the establishment of the JRO (Non-Profit Organization to Promote Japanese restaurants abroad) NY branch in 2008, he has been a driving force in the branch, and is now the branch's caretaker (the branch head is vacant) from the standpoint of planning and implementation of various businesses. He also plays a central role in establishing a Japanese restaurant association to solve common problems of Japanese restaurants.
(1) Not only has he contributed to the industry of Japanese food, he also serves as a director of the Japanese American Association of New York(JAA) and is actively engaged in social contribution to the Japanese American society in NY. In particular, when the Great East Japan Earthquake occurred, he led fundraising activities throughout the Japanese restaurant community and donated through the United Nations and JAA.
(2) Also, in cooperation with Japanese American Social Services, Inc. (JASSI), every November since 1998, one of his restaurants holds a shabu-shabu lunch free of charge for the elderly in order to show respect for those within the Japanese American community, which is greatly appreciated.
(3) The company philosophy is to contribute to the local community. Because of this, since 1990, a Japanese festival has been held in Manhattan East Village where the company is located. The festival, enlivened as "Japan Town", creates a lively atmosphere that lets people "Enjoy Japan without Airfare". In addition, he has deepened friendships with local residents by making donations to the Christmas charity hosted by the district police station for more than 20 years. As a role model for young entrepreneurs, he is known as "an ambassador for Japanese cuisine in the East Village".
<< The Japanese government awarding Autumn 2019 decorations
(1)同人は,NYにおいて,昭和51年に日本食レストランへの野菜の卸売業をスタートした後,常に時代を先取りし,それぞれがブームとなる前から寿司や日本酒,蕎麦,しゃぶしゃぶといった各種専門店の形態での日本食レストランを次々に開業することにより(平成30年末時点で16店舗),先駆となってNYの新たな日本食市場を牽引し,その拡大に顕著に貢献してきたところである。
(2)また,日本人・非日本人の隔たりなく米国社会に日本食の調理ノウハウ・日本食文化を伝えてきたことは,日本食を通じた日米の相互理解を一層深めるものであったと認められる。このような功績が評価され,平成29年には第11回日本食海外普及功労者表彰(農林水産大臣賞)を受賞している。
(1)同人は,五絆ソサイエティ(The Gohan Society。日米シェフの交換プログラム等の実施により,NYにおいて日本の食文化を発信する非営利団体)の理事を,同団体の設立時(平成18年)から務め,日米料理界の架け橋となる諸活動を行うことにより,食文化交流を通じた日米間の理解を醸成し,ビジネスを超えて,我が国の日本食・食文化の米国における普及等に顕著に貢献してきた。
(2)また,JRO(特定非営利活動法人日本食レストラン海外普及推進機構)NY支部の設立当初(平成20年)から,同支部において牽引役となり,現在は,同支部の世話人(支部長は空席)という立場で各種事業の企画・実施等を取りまとめているほか,各日本食レストランが抱える共通の課題を解決するための日本食レストラン組合の設立に向けても中心的な役割を担っている。
(1)同人は,日本食分野にとどまらず,NY日系人会(JAA)の理事も務め,NYの日系人社会に対しても積極的な社会貢献活動を行っている。特に東日本大震災発生時には,日系レストラン業界をリードして募金活動を展開し,国連を通じて義援金を寄付したほか,JAAの東日本大震災義援金にも寄付を行っている。
(2)また,平成10年から毎年11月に日米ソーシャルサービス(JASSI)と協力し,同人の経営するレストランを貸切りにして「敬老しゃぶしゃぶランチ」を無料で開催し,日系社会の高齢者からも厚く感謝されているところである。
(3)さらに,地域コミュニティへの貢献を会社理念とし、平成2年から同社の所在するマンハッタン・イーストビレッジ地区にて日本祭りを企画・運営し,10年間継続するなど,治安が良いとは言えなかった同地区をジャパンタウンとして盛り上げ,賑わいを創出している。また,同地区警察署が主催するクリスマスチャリティーに20年以上継続して寄付を行うなど,地元住民との親交も深く,若き経営者の模範としてNYのレストラン業界では「イーストビレッジの日本食大使」とも呼ばれている人物である。